VÁROSNAPOK testvértelepülésekkel
 

VÁROSNAPOK
testvértelepülésekkel

Kisújszállás újratelepülésének 300. évfordulóján

Kisújszállás, 2017. augusztus 15-20.

 

A rendezvénysorozat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Galéria megtekintése

 

A programsorozat célja:

Teljes méret
300 évvel ezelőtt, 1717. augusztus 17-én kelt az a szabadalomlevél, amely lehetővé tette, hogy a módszeres török és a rác dúlások miatt a mai Kisújszállás területéről elmenekült maradék lakosság visszatelepülhessen ősi lakhelyére, és újrakezdődhessen itt az élet. Ennek a fontos helytörténeti eseménynek a méltó megünneplését VÁROSNAPOK keretében tervezte Kisújszállás Város Önkormányzata és több helyi, hagyományőrző civil közösség úgy, hogy e jeles kulturális programsorozatba testvértelepüléseinket is bevontuk, és velük együtt emlékeztünk meg az újratelepülés mellett Szent István királyunk ünnepéről is, valamint a megrendeztük a Magyarok Kenyere Jász-Nagykun-Szolnok megyei ünnepségét is. Célunk közvetlenül az ezen eseményekről való méltó és élményszerű megemlékezés volt, hosszabb távon pedig az, hogy programjainkkal erősítsük mind a helyi lakosság, mind pedig a határon túli, magyar ajkú testvéreink és barátaink identitástudatát.

 

A megvalósult programok konkrét időpontjai:

A fentiekre tekintettel a város képviselő-testülete a 2017-es évet kulturális ünnepi emlékévvé nyilvánította. Az ebből az alkalomból tervezett programok meghatározó eseménye az augusztus 15-20. között zajló, VÁROSNAPOK című programsorozat volt. Testvértelepüléseink képviselőit augusztus 17-20. között láttuk vendégül, vontuk be a programokba, melyek összefoglalóan a következők.

Az augusztus 15-16-ai napok az ünnepre való ráhangolódást voltak hivatottak elősegíteni a „GONDOLAT" és a „DERŰ" jegyében: színházi előadások, mesejáték, Móricz-vígjátékok, tűzvarázslók, fényjátékok töltötték be ebbéli szerepüket.

Augusztus 17-ét, Kisújszállás újratelepülésének emléknapját a „HAZAÉRKEZÉS" napjának neveztük el, ezen a napon a kora délutáni órákban érkeztek meg partnertelepülési vendégeink, akiket a helyi Kumánia Hotelben szállásoltunk el. Itt lehetőségük nyílt arra is, hogy igény szerint igénybe vegyék a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő szolgáltatásait. A programokon minden delegációt helyi települési képviselők kísértek. Vendégeink a következő programokon vettek részt.

Augusztus 17-én 16 órakor a városháza dísztermében a "Kunrózsától a bokorvirágig" című, nagykunsági hímzésekről megjelentetett könyvünk bemutatójával, valamint hímzésekből rendezett reprezentatív kiállítással vártuk vendégeinket. 17 órakor a Kálvin parkban együtt vettünk részt a rakamazi emléktúra fogadásán (hagyományőrző lovasok újrajárták azt a Rakamaztól Kisújszállásig tartó utat, amelyet 300 évvel ezelőtt eleink is megtettek), majd ugyanitt közösen felavattuk a kisújszállási városépítő Gaál Kálmán polgármester szobrát, Györfi Sándor szobrászművész alkotását. Este 18.30 órakor a Nagykun Klubban kemencében sült sütemények kóstolója és a Karaván Família koncertje várta a vendégeket, 20 órakor a Rendezvénytéren pedig Olt Tamás koncertje adott keretet a vendégek és helyiek beszélgetéseinek.

- Augusztus 18-án - amit az "IDŐ" napjának neveztünk el - délelőtt a szarvasi Mini-Magyarország megtekintése volt a testvértelepülési vendégeink programja, délután 17 órakor a Városháza előtt pedig a Hild-díj köztéri kiállítása és időkapszula elhelyezése. 17.30 órakor a Kálvin téren egy virágkarneváli török tánccsoport, a török Edirnefolklóregyüttes lépett fel, 18.30 órakor Kisújszállás 300 év után címmel fotókiállítás nyílt a Vigadó Kulturális Központban. Este 20 órakor a Rendezvénytéren a Kowalsky meg a Vega, 22 órakor pedig a GucaPartyzans Band adott koncertet.

- Augusztus 19-én a Magyarok Kenyere Program megyei rendezvényének kisújszállási megrendezéséről kapta ez a nap az "ÉLET" napja nevet. A 17 órakor a Rendezvénytéren zajló programon vendégeinkkel megosztottuk az új kenyeret. 19 órakor ugyanitt a helyi Nagykun Táncegyüttes táncban mesélte el Kisújszállás legutóbbi 300 évét, és örömünkre a városunkban tartózkodó Sepsiszentgyörgyi Táncegyüttes is bekapcsolódott az előadásba. 21.30 órakor a csónakázótónál tűzijáték, majd 22 órakor a Rendezvénytéren a Rockin Rockats és Dogs koncert várt minden érdeklődőt.

- Augusztus 20-át Szent István királyunk után a „JÖVŐ" napjaként jegyeztük. 9 órakor a Városháza parkjában álló Szent István-szobor előtt határon túli partnertelepülési vendégeinkkel együtt hajtottunk fejet, 9.30 órakor istentiszteleten vettünk részt a Református Templomban, 10 órakor a Vigadóban került sor a városi ünnepségre, melyen testvérvárosi barátaink nagyközönség előtt előadott köszöntőire került sor, majd pedig a Szolnoki Szigligeti Színház művészei léptek fel. 13 órától a helyi Kisúj étteremben vártuk ünnepi ebédre a vendégeinket.

Az előzőekben azon programokat hangsúlyoztuk, amelyeken testvértelepüléseink képviselői részt vettek. Úgy látjuk, az ünnepi rendezvények betöltötték közössége(ke)t, identitástudatot, összetartozás-tudatot erősítő szerepüket, számos felemelő és feledhetetlen pillanatnak lehettünk tanúi, melyekből töltekezni lehet.

 

A programsorozat rendezője, támogatója, koordinálója:

Kisújszállás Város Önkormányzata

 

A programsorozat különböző programjainak támogatói:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Földművelésügyi Minisztérium

Hungarikum Bizottság

Kisújszállási Gazdakör

Magyarok Kenyere Program

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Művelődési Intézet  mint szakmai együttműködő partner vett részt Kisújszállás és a térség helyi értékei és értéktárai nyilvánosságának megteremtésében.

Városok, Falvak Szövetsége

 

Galéria megtekintése