Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről
2021. június 10.

Az ország bizonyos területei - a folyók, tavak környezetében - az ártéren fejlődő szúnyogok miatt fokozott szúnyogártalomnak vannak kitéve. A központi szúnyogirtás főként ezekre a területekre csoportosítja erőforrásait.Áprilisban levélben kerestük meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központot és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, s kértük, hogy Kisújszállás város kerüljön felvételre az országos szúnyoggyérítési programba.

Az igényt rögzítették nyilvántartásukba, azonban a tényleges kezelések a szúnyogártalom mértékét monitorozó szakértői javaslatok, továbbá az országos fertőzöttség függvényében kerülnek meghatározására.A központi szúnyoggyérítés mellett viszont egyénileg is tehetünk a kellemetlen vérszívók elszaporodása ellen. Több országban már régóta szúnyoglárvairtó tablettákat osztanak a településeken, hazánkban először Debrecen lépte meg ezt.

Önkormányzatunk is szeretne segítséget nyújtani a lakosságnak ezzel az egyszerű és környezetkímélő módszerrel a szúnyoginvázió megakadályozásában.A készítmény olyan, a lakóhely környezetében fellelhető vízgyülemek kezelésére használható, melyek időszakosan vagy folyamatosan alkalmasak lehetnek szúnyoglárva tenyészésére, ivóvízként nem hasznosulnak, élővizekkel összeköttetésben nincsenek, (dísz)halak tartására nem szolgálnak.A tablettával kezelt víz nem alkalmas étkezésre termelt növények (pl. zöldségek, fűszernövények) öntözésére, de felhasználható a talaj, illetve az udvar locsolására, valamint a kert, park, legelő öntözésére. A tabletta víz hatására lassú ütemben, folyamatosan bocsátja ki a hatóanyagát, így megakadályozza azt, hogy a kezelt vízből kifejlett szúnyogok keljenek ki. Az egyedek zömének pusztulása bábállapotban következik be. A kifejlett szúnyogokra nincsen hatással!

A szúnyoglárvairtó tablettával kapcsolatban bővebb felvilágosítást az alábbi telefonszámon kérhetnek: 59/520-231.

Amennyiben szeretnének a tablettához térítésmentesen hozzájutni, igényüket 2021. június 21-ig jelezzék az 59/520-231-es számon.

„Nyári diákmunka 2021.” munkaerőpiaci program
2021. június 8.
Változik a vasúti menetrend
2021. június 8.

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja Tisztelt Utasait, hogy 2021. június 19-től 2021. július 17-ig a Budapest-Nyugatiban és az Apafa-Hajdúhadház állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 100 sz. Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vasútvonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A vágányzári időszakban Budapest-Nyugati állomásról vonatok nem indulnak, és oda nem érkeznek!

Felhívjuk a 33, 34 sz. LATORCA nemzetközi IC vonatokkal Chop állomásra, vagy állomásról utazók figyelmét, hogy Záhony-Chop állomások között másik szerelvény közlekedik.

Tájékoztatnak továbbá, hogy az InterCity vonatok indulási, illetve végállomása Budapest-Nyugati helyett Zugló megállóhely, néhány vonat kivételével a személy és sebesvonatok indulási, illetve végállomása Budapest-Nyugati helyett Kőbánya-Kispest állomás.

A módosított menetrendet az hirdetmény tartalmazza: Módosított menetrend

 

 

A Nagykun rizs megkapta az uniós oltalmat
2021. május 19.
Az Európai Bizottság jóváhagyásával a nagykun rizs megnevezés felkerült az oltalom alatt álló földrajzi jelzések uniós listájára, azoknak a termékeknek a jegyzékére, melyek neve védelemben részesül az Európai Unióban. Így a nagykun rizs bekerült az unióban már oltalom alatt álló 1550 élelmiszertermék nyilvántartásába.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölések olyan mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkoznak, amelyeket meghatározott földrajzi területen, elismert módszerekkel állítanak elő, és védelemben részesülnek az Európai Unióban.

A Nagykun rizst köztudott, hogy városunk egyik meghatározó agrárvállalkozása a Nagykun 2000 Mg. Zrt. termeszti. A cég közel 4800 hektáron gazdálkodik, komoly szaktudás, folyamatos fejlődés jellemzi. Az elmúlt években szárító, magtár és gépműhely épült, bővült az állatállomány, ipari melléktevékenységbe fogtak.

A rizstermesztés és -feldolgozás folyamatosan bővülő tevékenységük, a termőterület 2020-ban meghaladta az 1050 hektárt. A rizs termelése mellett a feldolgozása 2010-ben kezdődött, ebben az évben indult el a kisújszállási rizsfeldolgozó üzem működése, ekkor vezették be a „Nagykun rizs” márkanevet, mely immár védelemben részesül az Európai Unióban.
Az NHSZ Tisza Nonprofit Kft. tájékoztatása
2021. május 18.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy ügyfélszolgálatainkon a megszokott helyen és az alábbi rendben várjuk Tisztelt Ügyfeleinket:

Az NHSZ Tisza Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatának rendje

Korábbi hírek
Pályázati lehetőségek
Permetezik a gesztenyefákat
Pénteken lesz a szombati piac
Aki a virágot szereti...
Még lehet pályázni!
„Ki mondta, hogy nem tudod...
Útfelújítások a városban
Ma van a Bölcsődék Napja
Aktuális programok