Meglepetést rejteget a rehabilitációs hozzájárulás – figyelmeztet a Magyar Agrárkamara
2010. február 9.

Meglepődhet, aki nem követte figyelemmel a rehabilitációs hozzájárulás sorsát és a jogalkotók munkáját. A változások miatt ugyanis az a kisvállalkozás, amely mondjuk eddig 2 millió forint körüli rehabilitációs hozzájárulást fizetett, annak 2010-ben már 12 milliót kell! Ez érintheti az összes magyar mezőgazdasági kisvállalkozást, vagyis a 20 főnél több dolgozót foglalkoztató céget, de más ágazatokban tevékenykedőkre is vonatkozik - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

Január 1-jétől változott a rehabilitációs hozzájárulás (rh) mértéke és fizetésének módja. A lényeg: az a vállalkozás, amely 20 főnél több munkavállalót foglalkoztat, köteles rehabilitációs hozzájárulást fizetni. (Kivéve a közhasznú és közmunkában érdekeltek, fegyveres testületek, kölcsönzött munkásokat foglalkoztatók.)

Eddig azok, akik nem tudtak a munkavállalók 5 százaléka erejéig megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni, azoknak rh-t kellett fizetniük. Ennek mértéke 177 600 forint volt évente, fejenként. Úgy mond ezzel lehetett „megváltani" egy-egy megváltozott munkaképességű „nemfoglalkoztatását".

2010-től viszont ez az összeg már 964 500 forintra nőtt - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara. Vagyis az a cég, amely mondjuk 200 dolgozót foglalkoztatott, és nem foglalkoztatott megváltozott munkaképességű dolgozót, annak 10 fő után kellett fizetni 177 600 forintot, tehát összesen egy év alatt 1.776 millió forintot. Januártól ez az összeg már 9.645 millió forint.

A részletekről, arról, hogy miként kell kiszámítani a rh-t, miként kell azt befizetni, hogyan kell kiszámolni egy cégnek, hogy ténylegesen hány fő után kell rh-t fizetnie, arról a Magyar Agrárkamara honlapján olvashatnak további részleteket:

http://www.agrarkamara.hu/%C3%81gazatiinform%C3%A1ci%C3%B3k/AMagyarAgr%C3%A1rkamarah%C3%ADrei/tabid/118/Default.aspx?udt_495_param_detail=4605

« vissza