A gyógyfürdő fejlesztési pályázatról
2008. július 21.

A mindenkori városvezetés régi álma volt egy komplex szolgáltatásokat nyújtó gyógyfürdő, amely kihasználja a város alatti termálvízvagyont. A lakosság körében is gyakran hallani, hogy miért nem fejlesztjük a strandot úgy, mint a környező települések, és miért kell a kisújszállási lakosoknak "szezonon kívül" vidékre utaznia, amikor itt a gyógyvíz.

Önkormányzatunk úgy döntött, hogy él az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács által a Regionális Operatív Program keretében "Versenyképes turisztikai termék- és attrakció fejlesztés támogatása" címmel kiírt pályázat nyújtotta lehetőséggel, így február 29-én benyújtottuk a pályázati dokumentációt.

A pályázat egy komplex fejlesztést tartalmaz, amelynek része egy kiszolgáló épület öltözővel. A kiszolgáló épület a mentőállomás és a Központi Orvosi Rendelő épülete közötti területre kerülne. A földszintjén kerülne elhelyezésre egy gyógyászati rész, ahová nyertes pályázat esetén átköltözne a fizioterápiás szakrendelés az Illéssy utcáról. A fizioterápia mellett kerülne kialakításra több vizes gyógyfürdő szolgáltatás (szénsavfürdő, galvánkád, víz alatti sugármasszázs, masszázs) és egy "szauna-világ", többféle szaunával, merülőmedencével, zuhanyzókkal. Az épület másik felében melegítőkonyha és az étkezővel egybenyitható konferenciaterem kapna helyet. Az épület tetőterében 30 db kétágyas szobát helyeznénk el. Minden szobához tartozna fürdőszoba, hűtő, televízió, internetcsatlakozás.

Az épület közvetlen összeköttetésben állna a termálmedencével és az 1,40-es medencével, amelyek téliesítését is tartalmazza a pályázat. A termálmedence és a kiszolgáló épület között tervezzük elhelyezni a gyógytornamedencét, a súlyfürdőt és két jakuzzit. A Rákóczi út 10. szám alatti volt idősek klubja épület pedig a száraz gyógytornának biztosítana helyet.

A tervezés során elsődleges szempont volt a gazdaságos üzemeltethetőség, ezért a komplexumot termálvízzel fogjuk fűteni és hidegvízzel hűteni. A biztonságos üzemeltetéshez fúrni kell egy második termálkutat, amelynek hasznosítanánk a gáztartalmát elektromos áram termelésére, így váltva ki a strand és a tervezett létesítmény energiaköltségeit környezetbarát technológiák felhasználásával.

A pályázatban tervezett beruházás teljes költsége megközelítőleg 1,2 milliárd forint, amelynek maximum az 50 %-ára lehet európai uniós forrást szerezni. A pályázat kétfordulós, s amennyiben számunkra kedvező döntés születik, akkor ősszel elkészíttethetjük a létesítmény kiviteli terveit és benyújthatjuk a második fordulóba.

Ezúton köszönöm a pályázat előkészítésében közreműködők segítségét.

Kecze István polgármester

 

« vissza