A régi Kisújszállás fotókon
2011. szeptember 20.

Szepesi Jenő egyedülálló kisújszállási várostörténeti fotógyűjteményéből nyílt kiállítás szeptember 15-én délután a Piculás Civilházban. A kiállításon elsősorban azokat a fotókat láthatjuk, amelyek a város legfontosabb középületeiről készültek a múlt század első évtizedeiben. Van azonban egy-két olyan ritka felvétel is, amely még a 19. század végén született, például a hajdani indóházról (vasútállomás). A kiállítás szeptember 30-ig látható piaci napokon 8-12 óráig, más időpontokban pedig a 30/747-28-56-os telefonszámon Nagy Gy. Rózánál való előzetes bejelentkezés után.

Szepesi Jenő évek óta gyűjti a régi fotókat, és nagy-nagy gonddal javítja ki azokat. Ebből ízelítőt is adott: a kiállítás megnyitójának résztvevői láthatták például, hogyan varázsolt aprólékos műgonddal egy sokszor összehajtogatott, megviselt képeslapból sértetlennek látszó képet. Ez egyébként a Református templomról készült egyik legszebb hajdani fotó. A képek valóságos időutazást ígérnek, különösen az a méteres hosszúságúra felnagyított látkép, amely 1889-ben készült a katolikus templom tornyából.

Galéria megtekintése

A kiállítást a Városvédő és -Szépítő Egyesület rendezte. Megnyitót a régi fotók másik megszállott gyűjtője, dr. Ducza Lajos, az egyesület tiszteletbeli elnöke mondott. Beszélt arról is, milyenek voltak a múlt század eleji képeslapok, miért is van közöttük sok olyan, amelyiknek az előlapjára írták üzeneteiket az emberek.

« vissza