1848/49 emlékezete Kisújszálláson Képes beszámoló az ünnepi eseményekről
2016. március 17.

1848-49-ben Kisújszállás népe a forradalom ügye mellé állt. A város lakossága egy emberként segítette a Debrecenbe költöző Kormányt és Perczel Mór tábornok seregének téli ellátását is. Kossuth Lajos több alkalommal megszállt városunkban az Illéssy család vendégeként. Illéssy Sándor századparancsnokként, Illéssy János pedig a jászkun kerületek kormánybiztosaként szolgált a szabadságharcban. Kisújszálláson számos hely őrzi a magyar történelem legszebb forradalmának emlékeit. Ezeket a helyeket kerestük fel az ünnep előtti napokon.

Március 11-én az Illéssy Sándor Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola szervezésében megemlékezésre került sor a Déli temetőben lévő Illéssy-sírkertnél, valamint gimnáziumunk egyik neves, a forradalom ügye mellett elkötelezett tanárának, Keszi-Hajdú Lajosnak a sírjánál. E napon tartották megemlékezéseiket városunk iskolái, sőt az óvodások is, akik kis zászlókkal, maguk rajzolta kokárdákkal díszítették a Városháza előtti emlékművet.

Március 14-én késő délután a Városvédő és -Szépítő Egyesület - folytatva a hagyományokat - ismét megszervezte azt a fáklyás felvonulást, amelynek során megemlékezést tartottak az Illéssy-Kossuth-emlékkapunál, Illéssy Sándor és Illéssy János mellszobránál, valamint Kossuth Lajos mellszobránál és domborművénél. Este a '48-as Olvasókör székházán lévő emléktáblánál tartottak megemlékezést a nagymúltú kör tagjai.

Galéria megtekintése

Március 15-én délelőtt a Református templomban istentiszteleten emlékezhettünk a márciusi forradalomra. Ezután az esős, hidegre fordult idő miatt nem szabadtéren, hanem a Vigadóban tartottuk meg a városi ünnepséget. A Mellofon Fúvósegyüttes által játszott korabeli katonai indulók átlelkesítették a közönséget. Ünnepi beszédében Domonkos László író Petőfit idézte, úgy szólt a szabadságról. A Móricz Zsigmond Református Kollégium diákjainak „Valahol egy lány..." című műsora új tartalmat hozott megemlékezésink sorába, a diákok előadása ugyanis a forradalom azon elkötelezett szereplőiről szólt, akikről általában elfeledkeznek a megemlékezők: a háttérben biztos támaszként ott álló nőkről, közöttük is néhány kivételes egyéniségű asszonyról. A prózai és zenés, táncos műsor méltó volt az ünnep szellemiségéhez. A megemlékezések sora a Városháza parkjában álló 1848/49-es emlékműnél, koszorúzással ért véget, közel húsz közösség helyezte el az emlékezés üzenetét hordozó virágokat.

Köszönet illeti mindazokat, akik bármilyen módon hozzájárultak a kisújszállási ünnepi programok megvalósításához, ezzel együtt ahhoz, hogy az 1848/49-es forradalom szabadságüzenete élő örökség legyen mindannyiunk számára.

« vissza