Van jó ötlete? Ötleteket várunk a Hild-díj megjelenítésére
2017. április 21.

Kisújszállás kiemelkedő városépítési tevékenysége alapján tavaly, a középvárosi kategóriában elnyerte Hild János kiváló építőmesterről elnevezett díjat, mely a városfejlesztés és városépítés legrangosabb szakmai díja.  E díjhoz az az örömteli kötelezettség is társul, hogy valamilyen köztéri alkotásként, installációként közzé kell azt tennie, meg kell jelenítenie a városnak. Erre vonatkozóan felhívás jelent meg a Kisbíró c. városi hírlevél 2017/3. számában, melyet e helyen is elolvashatnak az érdeklődők.

Ötleteket várunk a Hild-díj megjelenítésére

(megjelent a Kisbíró 2017/3. számának 2. oldalán)

 

Kevés olyan település van az országban, amely kiemelkedő városépítési tevékenysége alapján elnyerte a 18-19. század fordulóján élt Hild János kiváló építőmesterről elnevezett díjat. A városfejlesztés és városépítés legrangosabb szakmai díjával a Magyar Urbanisztikai Társaság azon települések munkáját ismeri el, amelyek a díj adományozását megelőző tíz évben a településfejlesztésben és településrendezésben kiemelkedő eredményt értek el. A díjat kétévente, legfeljebb három településnek adományozza a legjelesebb városépítő szakemberekből álló testület. Nagy örömünkre tavaly a középvárosi kategóriában városunk, Kisújszállás nyerte el az építészet e legrangosabb szakmai díját.

E díjhoz az az örömteli kötelezettség is társul, hogy valamilyen köztéri alkotásként, installációként közzé kell azt tennünk.  Azzal a kéréssel fordulunk az alkotókedvű személyekhez, hogy ötleteikkel, javaslataikkal segítsenek kitalálni, hogyan jelenítsük meg a Hild-díj kétoldalas bronz plakettjét városunkban. A gondolkodáshoz ajánljuk figyelmükbe az interneten megtalálható fotókat más települések ilyen témájú megoldásairól. Láthatják, hogy más és más utakon indultak el a tervezésben és a megvalósításban.

Néhány elvárás azonban mégis van e feladattal kapcsolatban. Ne feledjék, hogy a díj megjelenítése üzenet a városról mind az itt élők, mind az ideérkezők számára. Legyen tehát kifejező, esztétikus, egyedi, ötletes, jól látható, a városképbe beleillő, lehetőleg városközponti elhelyezésű. Ha van rá lehetőségük, tehetnek javaslatot a kivitelezőre, vagy akár – szobrász lévén – saját maguk is lehetnek a megvalósítók. Legyenek bátrak az alkotás alapanyagát illetően, és gondoljanak az alkotás időtállóságára is!

Az ötleteiket írják és rajzolják le, ilyen formában kérjük eljuttatni Kisújszállás polgármesterének címezve, 2017. április 30-ig. Kérjük, adják meg elérhetőségeiket is. A beérkező legjobb ötletek készítőivel egyeztetést kezdeményezünk a megvalósításról. A Hild-díj installációját 2017. augusztus 18-án tervezzük felavatni.

Információ: Kisújszállási Polgármesteri Hivatal Szervezési és Önkormányzati Kapcsolatok Osztálya, telefon: 06-30-277-15-93, e-mail: szervezes@kisujszallas.hu

Kecze István polgármester

 

 

« vissza