A legtöbbször a fürdőszobákban szenvedtek szén-monoxid mérgezést!
2017. május 23.

Az országos statisztikai adatok szerint a szén-monoxid-mérgezések elsődleges helyszíne a fürdőszoba, az események 48%-ában az ott elhelyezett nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezés használata során halmozódott fel a gyilkos gáz (243 eset).

Magyarországon 2016-ban ismét emelkedett a halálos kimenetelű mérgezéses balesetek száma, de ott, ahol volt szén-monoxid-mérő, legfeljebb rosszulléttől szenvedtek a lakók. A 2016-os adatok szerint a halálos szén-monoxid mérgezéssel járó baleseteknél 13 esetben 17 ember halt meg. (12 esetben nem volt szén-monoxid-érzékelő készülék, 1 esetben a szén-monoxid érzékelő készülék nem üzemelt.)

Jász-Nagykun-Szolnok megyében tavaly 17 riasztás érkezett, amelyekben 9-en sérültek meg, haláleset nem történt. Idén eddig öt alkalommal riasztották a tűzoltókat, és két alkalommal panaszkodtak rosszullétre a lakók.

Az országos adatok feldolgozása alapján fürdőszobát követően a konyha a következő helyiség, de itt már csak 52 esetről beszélhetünk. A nappaliban vagy a többi helyiségben elenyésző esetszámot mutatnak a statisztikák. 

Szén-monoxid keletkezésének okai:
Legtöbbször a tüzelő-, fűtőberendezés hibája, karbantartottság hiánya okozott gondot, az esetek 14 százalékában pedig a szigetelt nyílászárók miatt használódott el a levegő. A kiváltó okok között szerepelt még az időjárás (pl. ha a szél miatt visszaáramlott a levegő a lakótérbe), a légbevezetők hiánya vagy a helytelen kéménybekötés. A megyei számok is ezt a tendenciát igazolják, kilenc esetben a fürdőszobában volt gond, és ugyanennyi esetben a tüzelőberendezés karbantartottsága nem volt megfelelő, de az is előfordult, hogy több berendezés együttes működése váltotta ki a mérgező gáz felhalmozódását.

Fontos figyelmeztetés: A levegő utánpótlás hiányát a fokozott légzárású nyílászárók (műanyag, vagy fa alumínium-szigeteléssel ellátott ablakok, ajtók), a légbevezetők hiánya, valamint a gépi elszívó berendezés a tüzelő,- fűtő berendezéssel együttes működtetése okozta.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fűtési szezon befejezésével nem szűnik meg a szén-monoxid-mérgezés veszélye! A fürdőszobai, nyílt égésterű berendezések, ezek és a konyhai páraelszívók együttes üzemeltetése, az elmaradt szellőztetés mind gondot okozhat!

Ezért ügyeljenek a lakás szellőztetésére, a szén-monoxid-érzékelők helyes használatára, és figyeljenek a jelekre: émelygés, fejfájás, szapora légzés, kipirult arc, eszméletvesztés lehet a jele a szén-monoxid-mérgezésnek. Ha ilyet tapasztalnak, azonnal hagyják el a helyiséget, szellőztessenek és tárcsázzák a 112-es segélyhívót.

« vissza