Ünnepi megemlékezések Kisújszálláson
2018. március 21.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kisújszállási ünnepi megemlékezései március 14-én kezdődtek. Délelőtt az Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola szervezésében megemlékezésre került sor a Déli temetőben lévő Illéssy-sírkertnél, valamint a város gimnáziumának egyik neves, a forradalom ügye mellett elkötelezett tanárának, Keszi Hajdú Lajosnak a sírjánál.

Délután a Nagykun klubban kézműves foglalkozásokkal várták a kicsiket és nagyokat. Azt követően a Városvédő és -Szépítő Egyesület szervezésében került sor a hagyományos fáklyás felvonulásra, ami során a résztvevők felkeresték és megkoszorúzták a kisújszállási '48-as emlékhelyeket. Este a 48-as Olvasókör székházán lévő emléktáblánál tartottak megemlékezést a nagy múltú kör tagjai. Egy másik helyszínen, a Nagykun klubban a Bokorvirág Hagyományőrző Egyesület  szervezésében forradalmi táncház vette kezdetét a Tarsoly zenekarral.

Március 15-én délelőtt a Református templomba, Keszegh-Seres Patrícia tartott ünnepi istentiszteletet, majd a Városháza előtti téren városi ünnepségre került sor.  Ünnepi beszédet Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke mondott, azt követően a Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola diákjaina „Márciusi levelek" címmel mutatták be emlékműsorukat. A megemlékezés hagyományosan az 1848/49-es emlékmű megkoszorúzásával zárult. Az ünnepségen közreműködött a Nagykun Nádor Huszár Bandérium és a Mellofon Fúvósegyüttes.

Galéria megtekintése

 

« vissza