Még tart a tüdőszűrés
2019. október 30.

Felhívjuk városunk lakosainak figyelmét arra, hogy 2019. november 5-ig még tart a tüdőszűrés. A szűrést a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet szervezi, városunkban a Művelődési házban, október 15- és november 5. között.

hétfőn és szerdán 12.30-16.30 óráig

kedden, csütörtökön, pénteken 8.30-12.30 óráig

 

Figyelem! A következő napokon nem tartanak szűrést: október 10. (csütörtök), október 11-én (péntek), október 14-én (hétfő), október 23. (szerda), november 1. (péntek).  A szűrési időpont változtatási jogát a kórház Tüdőgondozója fenntartja.

 

Kérik a lakosságot, hogy a saját egészségük megőrzése érdekében vegyenek részt az idei tüdőszűrésen. A tüdőszűrés

 • 40 év felett ingyenes és ajánlott,

 • beutalóval a 18-40. év közöttiek is igénybe vehetik, de 1700 Ft-ot kell befizetniük a helyszínen kapott csekken (a beutaló nem évül el, akár már e cikk megjelenésekor is előre kérhető a foglalkozás-egészségügyi, azaz üzemorvostól),

 • a Kisújszálláson sem állandó, sem tartózkodási lakcímmel nem rendelkező, 40 év felettiek is részt vehetnek a szűrésen, nekik nem kell beutaló.

 • 18 év alatt a beutalón és az 1700 Ft csekken történő befizetésén túl szülői beleegyező nyilatkozat is szükséges.

   

  Akiknek szükségük van a leletre, vigyenek magukkal felbélyegzett és saját nevükre megcímzett borítékot, belsejébe írják rá a TAJ-számukat. A vizsgálat eredményét így egy későbbi időpontban, postán fogják megkapni. A szűrésre mindenki vigye magával a TAJ-kártyáját, a lakcímkártyáját és személyazonosításra alkalmas okmányt (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél).

   

  A tüdőgümőkór fertőzésen túl a vizsgálat lehetővé teheti a tüdődaganatok, egyéb légzőszervi betegségek, szív és érrendszeri betegségek felderítését is. A kezdeti stádiumban észlelt daganatos megbetegedés jó eséllyel gyógyítható. A fertőzöttek száma Kisújszálláson évek óta a jogszabályban meghatározott határérték alatt van, ezért a jegyzőnek már nem feladata a lakosság részvételi kötelezése és a részvétel nyilvántartása, ezért a szűrést elmulasztó személyek nem kapnak felszólítást.

   

  Az önkormányzat kizárólag a szűrőberendezés számára megfelelő épületet biztosít, hogy ne kelljen a lakosságnak Szolnokra utaznia. A tüdőszűrés szervezéséért, a tüdőszűrő gép üzemeltetéséért, és a személyi feltételek biztosításáért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet a felelős.

   

  Panasz esetén ide fordulhatnak: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, 5000 Szolnok, Hősök tere 2-4., telefon: 06-56/512-990. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet fenntartói feladatait az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (1125 Budapest, Diós árok 3.) látja el.

« vissza