Az orvosi ügyeletről – kisújszállásiaknak
2020. július 28.

Tisztelt Kisújszállási Lakosok!

 

Az orvosi ügyelet feladatát önkormányzatunk a Kisújszállás, Kenderes, Ecsegfalva Mikrotérségi Központi Orvosi Ügyeleti Társuláson keresztül látja el 2010-től. Az ügyeleti ellátás finanszírozását az Egészségbiztosítási Alaptól kapja az önkormányzat, emelés legutóbb 2013-ban volt. Akkor 42 Ft/lakos/hóra emelték az alapdíjat, mely a mai napig nem emelkedett. Ezen felül a társult tagönkormányzatok 2019-ben 72,7 Ft/lakos/hó összeget fizettek, azaz többet fizettek be, mint amennyi az állami finanszírozás. Az önkormányzatok által fizetett hozzájárulás összege 2020. február 1-jétől 190 Ft/lakos/hó díjra nőtt, köszönhetően az egészségügyben lezajlott béremeléseknek és az orvoshiányból eredő árfelhajtó hatásnak. Kisújszállás ezidáig biztosítani tudta az orvosi ügyeleti rendszert a korábban megszokott módon. Országos tendencia azonban, hogy az önkormányzatok önállóan nem tudják ellátni ezt a feladatot. Erre példa Kenderes és Ecsegfalva települések, amelyek az előzetes tárgyalások során egyetlen megoldási javaslatot sem tudtak vállalni. Országos szintű megoldásra - várhatóan összevonásokra - lesz szükség.

 

Az orvosi ügyeleti ellátás jövőjéről szóló gondolkodásunk során körbejártuk az ellátással kapcsolatos összes körülményt, így a betegforgalmat is. Az egészségügyi szakmai protokoll alapján az ügyeletre telefonálót kikérdezik, és amennyiben a tünetek alapján valóban sürgős az eset (pl.: stroke, szívinfarktus), akkor a központi ügyelet és az Országos Mentőszolgálat közötti együttműködés alapján azonnal mentőt küldenek. Az ügyeletek forgalmi statisztikájára szerint nagyjából az esetek kb. 80%-ában indokolatlanul veszik igénybe az ellátást a betegek, olyan panaszokkal fordulnak az ügyelethez, amelyek hetek óta fennállnak, vagy a következő háziorvosi rendelés megvárható vele. A fennmaradó kb. 20% az, aki valóban ellátásra szorul, de az ő mintegy 80%-ukat a háziorvosi ügyelet nem tudja ellátni, továbbküldi őket a kórházi sürgősségi betegellátó osztályra.

 

Finanszírozási oldalról belátható, hogy a díj akkor csökken, ha a lakosságszám nő. Ennek mentén tárgyalásokat folytattunk Kunhegyessel, Fegyvernek és körzetével, valamint a karcagi társulással. Kunhegyes elzárkózott az együttműködés lehetőségétől, Fegyvernek és térsége esetében az ügyeleti ellátás és a háziorvosi ellátás között nem lett volna biztosítva az időbeni folytonosság, így csak a Karcaghoz történő csatlakozás maradt egyedüli megoldásként.

 

A Képviselő-testület 2020. július 24-én rendkívüli ülésen arról döntött, hogy a jelenlegi szolgáltató és működési rend 2020. augusztus 31-ig marad, és elindítja a beszerzési eljárást új szolgáltató kiválasztására, a karcagi csatlakozási lehetőség ismeretében. Amennyiben lesz megfelelő ajánlat, akkor 2020. szeptember 1-től az orvosi ügyeleti ellátás, ugyanebben a formában, személyes megjelenést követő ellátással vagy indokolt esetben hívásra házhoz érkezéssel a Karcag, Széchenyi sgt. 27. szám alatti központi orvosi ügyeleti rendelőben történik.

 

A részletekről további tájékoztatást adunk közre.

Kisújszállás Város Önkormányzata

 

« vissza