Tájékoztató a szúnyoggyérítésről
2020. július 29.

A címben jelzett rovarok túlszaporodása országosan és helyileg is kellemetlen és zavaró tényezőt jelent minden nyáron. A problémát már többször jeleztük az illetékes Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, ahol a „gyérítésre javasolt" kategóriába került Kisújszállás. Ennek kapcsán ugyanakkor nem tudjuk, hogy pontosan mikor történne ez meg, így önkormányzatunk saját forrásból végezteti el a szúnyogok gyérítését Kisújszállás város belterületén.

A kémiai gyérítésre - megfelelő időjárás esetén - 2020. augusztus 3-án, hétfőn a napnyugta utáni órákban kerül sor, egyidejűleg több gépjárműről földi kiszórással, Coratrin Plusz 1,2 ULV anyaggal. A készítmény a kijutatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A kiszórást a cég a jelenleg érvényben lévő hatósági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően végzi.

A méhészeket a Polgármesteri Hivatal külön értesítette, és kérte, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket.

Fontos ugyanakkor, hogy (az országos tisztifőorvos által korábban elmondottak alapján) a kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok elleni hatékony védekezés érdekében a lakosság figyelmét is felhívjuk arra, hogy érdekük és kötelességük a szúnyogok szaporodásának akadályozása otthonukban.

Kérjük a Tisztelt Lakosságot a szúnyoggyérítésre való felkészülésre, így a kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ajtókat, ablakokat zárva tartani, a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni, előtte pedig a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat összegyűjteni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni tilos! Együttműködésüket előre is köszönjük!

 

« vissza