Egy éve, hogy elhunyt Csukás István
2021. február 24.

 

Csukás István író, költő, számos felejthetetlen mesefigura megalkotója, a magyar meseirodalom egyik, ha nem a legjelesebb személyisége egy éve már, hogy elhunyt.

Kisújszállás mindent megtesz azért, hogy az a szellemiség, ami Csukás Istvánt kíséri, ezután is vele, velünk legyen. Ez pedig a bölcsesség, a derű, a szeretet, az elfogadás - mindaz, amiből az ő mesevilága építkezik. Egy sajátos világ ez, mely egyszerre valóság és mese. Tele van derűvel. Itt jóság és szeretet honol. Itt megenyhül a szomorúság, örömbe fordul a bánat. Ebben a világban jó élni.

Mennyi minden összeadódott ahhoz, hogy e 'valóságos mesevilág' megteremtődhessen! Kellett hozzá egy kisújszállási kovácsműhely, egy békéstarhosi zeneiskola, kellett Budapest, az ihletadó, baráti környezet. Kellettek olyan mesefigurák, akik képzeletben életre keltek: Süsü, a sárkánytól kezdve Pom Pomon, Picúron, Gombóc Artúron át Bagaméri fagylaltosig, és így tovább. De ma is gazdagodik, ma is épül Csukás István mesevilága. Kisújszálláson Süsü játszótér létesült, szobrot kapott Bagaméri és Pom Pom. Gyermekfesztiválokat neveztünk el Süsüről és Bagamériről. 2019-ben megjelent az Álmomban otthon jártam című, általa összeállított és Kisújszállás önkormányzatának kiadásában megjelent könyve. Az író-költő számos elismerésben is részesült, ezek: Kossuth-díj, a Nemzet Művésze, Príma Díj, Kisújszállás Díszpolgára...

... És a folytatásban: készül egy újabb könyv, gyermekek bevonásával. Identitásról, az otthonhoz való kötődésről szól majd e könyv. És lám csak, Csukás István él tovább, a kisújiak szívében-lelkében biztosan.

« vissza