Csalók húznak hasznot a koronavírus-járványból
2021. március 9.

Az új koronavírus által terjesztett járvány miatt megjelentek az olyan ál értékesítők, akik weboldalakon, közösségi oldalakon, e-mail címeken és telefonon keresztül kínálnak egészségügyi eszközöket, és újonnan már a vakcinával történő oltásra is ajánlkoznak, vagy erre hivatkozva személyes adatokat próbálnak kicsalni.

A csalók klinikai, kórházi dolgozóknak, háziorvosnak, vagy önkormányzati dolgozónak kiadva magukat személyesen, vagy telefonon keresztül igyekeznek megtéveszteni, főleg az idős embereket az oltásra hivatkozással.

Előfordulhat, hogy személyesen keresik meg a sértettet, egészségügyi dolgozók által viselt fehér ruhában megjelenve.Adategyeztetést végeznek, személyes és bankkártya adatokat kérnek el annak érdekében, hogy az általuk hivatkozott szervezet nevében a járvány miatt támogatást tudjanak átutalni a felhívott részére, egyben - látszólag - a védőoltásra is regisztrálnak.

A rendőrség óvatosságra intve a következő tanácsokat nyújtja, ha valaki ilyen gyanús hívást kap:

  • Mindig járjanak utána, hogy valóban a hivatkozott szervezet, vagy hivatal kereste meg Önöket.
  • Tegyenek fel ellenőrző kérdéseket, például a hivatkozott szervezet központi elérhetőségét, a hívó nevét és beosztását!
  • Mindig legyen gyanús, ha pénzátutalásról esik szó, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában segítenek!
  • Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják meg ismeretleneknek sem telefonon, sem személyesen!
  • Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert visszaélhetnek az információkkal!
  • Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Beszélgessünk rokonainkkal a veszélyekről, hogy minél kisebb eséllyel csaphassák be őket!

« vissza