HPV ellen oltják a kisújszállási lányokat
2009. október 21.

Önkormányzatunk úgy döntött, minden 1995. január 1-je után született, jelenleg 7. és 8. osztályos kisújszállási lánynak biztosítja a védőoltást. Ehhez mindössze az kell, hogy a szülők eljuttassák beleegyező nyilatkozatukat a védőnői szolgálathoz.

Napjainkban a sajtó az oltások hírétől hangos. A vita az új influenza elleni vakcina kapcsán bontakozott ki. Számos olyan védőoltás is van azonban, amelyről nem esik szó. Ilyen a HPV elleni is.
            A HPV, vagyis a humán papilloma vírusok a bőrben, a szájüregben, a légutakban, a nemi szervekben és a végbél hámrétegében terjednek. Bár a betegségről ritkán hallani, az emberek több mint fele átesik ezen a fertőzésen. A vírusok nagyon változóak: van, amelyik szemölcsöket okoz, de rákos elváltozásokhoz is vezethetnek. Ezek közül a leggyakoribb a méhnyakrák. Ilyen daganatot évente 1200 nőnél diagnosztizálnak.
            A vírusok ellen azonban van megoldás: a védőoltás. Hazánkban két és fél éve a patikákban van a vakcina. A védettség három oltás után alakul ki. Hazánkban sajnos nem támogatják ezt az oltóanyagot, így közel 90 ezer forintot kell fizetni érte. De nem a kisújszállási lányoknak.
            Önkormányzatunk úgy döntött, minden 1995. január 1-je után született, jelenleg 7. és 8. osztályos kisújszállási lánynak biztosítja a védőoltást. Ehhez mindössze az kell, hogy a szülők eljuttassák beleegyező nyilatkozatukat a védőnői szolgálathoz. (A nyilatkozat letölthető a cikk alján.) A védőnők és gyermekorvosaink október 28-án este a művelődési házban egy fórumot is tartanak, ahol a szülők feltehetik kérdéseiket. Az első oltást idén november, míg az utolsót 2010. májusában adják be a lányoknak. A teljes védettség csak ezután alakul ki.

Szülői beleegyező nyilatkozat

 

« vissza