Gólyahét – a diákok szemével
2009. november 30.

Vannak olyan pillanatok az életben, amelyek megismételhetetlenek. Az első lépések, az első szavak, az első szerelem vagy az első hetek egy új iskolában. A Móricz Zsigmond Gimnáziumban hagyomány, hogy a legifjabbaknak, a gólyáknak vicces vetélkedőkkel, feladatokkal még emlékezetesebbé teszik az iskolakezdést. A feladatok nem könnyűek, mégis jó emlék marad a diákokban. És hogy hogyan emlékeznek ők ezekre a napokra? Lássuk!

A gólyahét

Azt hittük, hogy ez a nap ugyanúgy fog telni, mint a többi. De nem lett igazunk.

Mit sem sejtve beléptünk az iskolába. És megpillantottuk... a jegyárust. Felszólított minket, hogy vegyünk jegyet, de mi ellenálltunk. Lélegzetvisszafojtva léptünk be a lengőajtón. A „keresztszülők" reggelivel felfegyverkezve vártak reánk. Meglepetésszerűen ennünk kellett az ételből. Az osztálytársunk - kit nem nevezünk nevén - gyáván megadta nekünk a lehetőséget, hogy együnk ezekből helyette is. Ez a vegyes salátához hasonló „szendvics" a következőképpen nézett ki: lecsókolbász fogvájóra szúrva hagyma és lekvár díszítéssel. Eléggé érdekes ízhatással kezdődött a hétfői nap J.

Kiss Zsuzsanna és Lajtos Cintia

 

Kisújszálláson a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, mint minden évben, idén is gólyahetet rendeztek. A gólyahét november 2-től november 6-ig tartott - egy vidám hangulatú gólyabállal bezárólag. Ezen a héten a gólyáknak minden egyes nap különböző feladatokat kellett megoldaniuk.

            A hét első napján a gólyákat reggelivel várták. A főbejáratnál az elsősöket „ínycsiklandó" finomságokkal köszöntötték. Természetesen ezek elfogyasztásáért pontok jártak. Voltak, akik bevállalták ezt a feladatot, voltak, akik meghátráltak.

            Még aznap megtudtuk a keddi nap feladatát.  Másnapra egy elég kreatív feladatot találtak ki: az osztályoknak különböző jelmezt kellett ölteniük. Be kellet öltözniük szakácsoknak, terroristáknak, rendőröknek, közmunkásoknak és sztároknak. Ha az osztályfőnökök is vállalták ezt a kihívást, akkor az plusz öt pontot jelentett az osztályoknak. Így természetesen az osztályfőnökök is jelmezt öltöttek. A szakácsok fehér köpenybe öltöztek, és fejükre kendőt kötöttek. Voltak bátor jelentkezők is, akik fakanalat ragadtak. A terroristák fekete ruhát öltöttek, és sállal takarták arcukat. A közmunkások láthatósági mellényt viseltek. A rendőrök többnyire egy pólót díszítettek ki kreatívan, és voltak, akik műanyagpisztollyal is büszkélkedhettek. A sztárok között megfordult Kozsó és Michael Jackson is. Az iskola kézilabdapályáján mutattuk be jelmezeinket, és olvastuk fel verseinket, amiket az osztályfőnökeinkről írtunk. Persze sokan kíváncsiak voltak ránk, gólyákra.

            A szerdai nap feladata az volt, hogy vödörben kellett felszerelésünket iskolába vinni. A nagyszünetben pedig ezekbe a vödrökbe kellett „aranyat" gyűjtenünk. Ezeket jelképesen kukoricaszemek helyettesítették. Az az osztály kapta a legtöbb pontot, amelyik a legtöbb „aranyat" gyűjtötte.

            Csütörtökön meg kellett mutatnunk, megérdemeljük, hogy a Móricz tanulói közé tartozzunk. Az egész iskola előtt kellett bizonyítani énektudásunk: a Móricz-indulót adtuk elő. Ez a feladat egyik osztálynak sem okozott gondot. A következő feladatban rajztudásunkat mutathattuk meg: az osztály két tagját kellett kifesteni. Minden osztályban egy lányt és egy fiút választottak ki. A fiúk nehezen mentek bele ebbe a feladatba, de legalább megmutathatták, hogy nem csak a lányokon áll jól a festék.

            A péntek esti gólyabállal ért véget a gólyahét. Itt is rengeteg feladat várt ránk, ami kreativitást, ügyességet kívánt. De volt, hogy bátorságra is szükség volt. A feladatok nagyon jó hangulatban teltek. Minden egyes osztály készült saját tánccal, amit a zsűrinek és a gimnázium tanulóinak is bemutattak. A verseny végén letettük eskünket, és még egy utolsó meglepetéssel is kedveskedtek nekünk. Saját készítésű süteményt kaptunk. Miután kihirdették az eredményt és a nyertes osztályt, kezdődött a diszkó. Mindenki örömmel gondol vissza ezekre a napokra, és örülünk, hogy részesei lehettünk.

A Móricz Zsigmond Gimnáziumban november 2-től gólyahetet rendeztek. Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan élték meg ezt a pár napot a gólyák. Megkérdeztünk egy elsős diákot:

-         Szia! Hogy érezted magad ezen a héten?

-         Nagyon izgalmas volt ez a hét, mert minden nap új feladatokkal vártak minket, és ennek köszönhetően sokkal jobban összekovácsolódott az osztály.

-         Milyen feladatokat kaptatok ezen a héten?

-         Hétfőn reggelivel vártak minket. Kedden jelmezbe kellett öltöznünk,és verset kellett írnunk az osztályfőnökünkről. Szerdán az iskolatáskánkat vödrökre váltottuk, és ezekbe kukoricát kellett gyűjtenünk. Másnap az iskolában kellett végigvonulnunk Móriczos pólónkban, és az iskola indulóját kellett énekelnünk. Az utolsó feladat az volt, hogy az osztályunkból két embert kellett kifestenünk. A fiúkat nehezen lehetett erre rábeszélni, de a végén sikerült.

-         Nagyon izgalmasan hangzik! Neked hogy ízlett a hétfői reggeli?

-         Nem vagyok válogatós, de ez az étel nem lesz a kedvenceim között.

-         Gondolom te is részt vettél, a jelmezes feladatban. Elárulod, hogy te milyen jelmezt öltöttél?

-         A mi osztályunk feladata az volt, hogy valamilyen hírességnek öltözzünk.

-         Akkor bizony kreatívnak, és ötletesnek kellett lennetek. A táskádat könnyen cserélted vödörre?

-         Persze! Nem hagytam cserben az osztályomat. Viszont voltak, akik reggel iskolába menet megkérdezték, hogy ez egy új divat?

-         És az éneklés hogy ment?

-         Mindenki hangosan énekelt, és rendesen be is rekedtünk, de mindenesetre vicces feladat volt.

-         Összegzésképpen, milyennek érezted ezt a hetet?

-         Vicces és mókás volt, és sajnálom azokat, akik kimaradtak ezekből a dolgokból. Gólyák még egyszer úgy sem leszünk, és próbáltuk minden egyes percét élvezni ennek a hétnek.

-         Köszönöm, hogy válaszoltál kérdéseimre, így megtudhattuk, hogy hogyan érezték magukat a gólyák ezen a héten.

Rauschenberger Vanda és Tóth Csilla

 

 

« vissza