Európai Unió regionális fejlesztési alap logó
Európai Unió regionális fejlesztési alap logó

Tápai Antal 1902. április 6-án, a Szegedhez közeli kistelek tanyavilágban született, de egész élete szeretett városához kötötte. Valódi őstehetség volt. Baráti rábeszélésre vett részt egy országos pályázaton, melyet meg is nyert. Ez az alkotás lett a „mi szobrunk”. Mivel a szegedi városatyák közt több rosszakarója ült, így az ország egyik legkitűnőbb I. világháborús emlékműve nem maradhatott Szegeden.
Önéletírásában így ír erről: „Ott áll Kisújszálláson a véres kardot hordozó lovas, másfélszeres nagyságban. Gulácsi barátom, a város akkori főkertésze egy üvegházat engedett át a mintázáshoz. Ez volt az utolsó bronzszobor, amit még a második világháború előtt a vignali öntödében bronzba önthettek. Avatására már csak a háború után kerülhetett sor.”
Valójában a szobor 1941-ben készült el, s még az évben fel is avatták a IV. Béla futárja című alkotást. Nekünk, kisújszállásiaknak pedig itt áll örök mementóként féltett kincsünk, a hazai emlékműszobrászat egyik legszebb alkotása.
(Dr. Ducza Lajos: Száz éve született Tápai Antal c. írása alapján.)
Látnivalók
Smart Önkormányzat applikáció
Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon.


Honlaptérkép   Impresszum   Adatkezelési tájékoztató   Közérdekű adatok   GYIK   Kapcsolódó oldalak  
Az oldal minden tartalma Kisújszállás Város Önkormányzatának tulajdona! Minden jog fenntartva. 2021