Értéktár elemei

Ablakos kalács


Ablakos kalács


Az ablakos kalács elkészítése időigényes, kreativitást igénylő folyamat. Többek között ezért és dekoratív formája miatt volt az ünnepi alkalmak különleges süteménye. A sodort tésztarudakból merőlegesen összerakott, összefont és körbe kerített ablakos kalácsot minden háztartásban más technikával készítették, több, vagy kevesebb ablakkal, fonattal díszítve. A lakodalmi hagyományok sorában volt fontos szerepe, különösen a menyasszony kikérésekor, az egyházi esküvőkor a papot és harangozót ajándékozták meg vele, majd a lakodalmi vacsorán kínálták a vendégek részére: „Behoztam a tésztát a kellemes ízivel, akinek foga nincs, egye az ínyivel!” – vőfélyvers. Díszítőelemként is használták, például a vőfély kulacsára, vagy borosüvegre kötözve.

Hozzávalók:
• ¼ liter tej,
• 2 evőkanál cukor,
• 3 dekagramm élesztő,
• 1 kilogramm liszt,
• 20 dekagramm vaj,
• 10 dekagramm zsír,
• 2 tojássárgája,
• 1 kis pohár tejföl (175 gramm),
• 1 csapott evőkanál só

Elkészítés:
A tejet a cukorral langyosra hevítjük, az élesztőt belemorzsoljuk és felfuttatjuk. A lisztet a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, a tojássárgákat és a tejfölt, jól összedolgozzuk és egy órát pihentetjük. Darabokra vágjuk, lisztezett deszkán kisujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle és megformázzuk az ablakos kalácsot. Először a belső fonásokat, az ablakokat készítjük el, ezután körbevesszük egy hosszú, sodrott, vagy fonott rúddal, így kialakítva a kalács végleges formáját. Tetejét tojással megkenjük és aranybarnára sütjük. (Gyorsan sül.)

Forrás:
Ablakos kalácstól a vízen kullogóig: Hagyományos sütemények Kisújszálláson. - Kisújszállás, 2016.- 6., 62., 112. p.
Farkas Emília, Jámbor Ildikó: A kisújszállási ablakos kalács és perec: Helytörténeti pályázat.- Kisújszállás, 1971.


Értéktár
Kisújszállási Települési Értéktár Bizottság

Kisújszállási Települési Értéktárba felvett értékek